Nyheter

För första gången håller jag med SD

Företrädare från Sverigedemokraterna är upprörda. Inte för att de har fått kvalificerad kritik för sin splittrande rasism som ställer grupp mot grupp, utan för att de tycker att Moderaterna med sitt senaste utspel om begränsningar av mottagandet av asylsökande och anhöriginvandringen plagierar SD:s politik.
-”För en gångs skull kan jag hålla med SD. Fredagens utspel från Moderaterna är ett reellt steg mot en anpassning till SD:s agenda”.

Utspelet är dessvärre helt i linje med den utveckling som vi tidigare har bevittnat i vårt grannland, och mitt tidigare hemland, Danmark. I Danmark valde de etablerade partierna att gradvis närma sig Dansk Folkepartis politik för att bekämpa dem. Vi vet nu att det var en farlig och felaktig strategi, eftersom den inskränkte mänskliga rättigheter som rätten till asyl och rätten att leva tillsammans i en familj. Mänskliga rättigheter och solidaritet med skyddsbehövande fick stryka på foten till förmån för politisk opportunism.
Det är tyvärr inte särskilt överraskande att det är just Moderaterna som väljer att slå in på den här linjen. En nyligen genomförd undersökning i Dagens Samhälle visar att det finns en tydlig koppling mellan politiskt styre och kommuner som tar emot flest asylsökande. Kommuner med rödgrönt styre har i högre grad ett solidariskt och generöst flyktingmottagande. De moderatledda kommunerna är betydligt sämre på att ta emot skyddsbehövande.

Vi har även tidigare hört statsminister Reinfeldt påstå att Sverige inte ”har råd med mänskliga rättigheter” i samband med utvisningen av den senildementa och hjärtsjuka Ganna, påstod samma statsminister att den ökande arbetslösheten inte är ett problem för ”etniska svenskar mitt i livet”.

Vi ser att regeringen konsekvent prioriterar ökade skattesänkningar för de rikaste i form av ”läxrut”, bartenderbidrag och ökade vinster till bolagen. Det är detta som gör att statsministern inte anser att vi har råd med mänskliga rättigheter. Det är detta – en klasspolitik som urholkar den gemensamma välfärden och ger till dem som redan är välbeställda – som är anledningen till att Sverige enligt Moderaterna inte längre ska erbjuda skydd åt dem som behöver det och rätt till återförening i de familjer som splittras i krigets och tortyrens skugga.

Sverige har en stolt historia när det gäller att visa solidaritet med människor som behöver hjälp och skydd. I ett europeiskt perspektiv tar vi emot förhållandevis många flyktingar, men de absolut största flyktingmottagande länderna i världen är fortfarande länder som Pakistan, Sudan, Kenya och Iran. Faktum är att mera än 80 procent av världens flyktingar lever i utvecklingsländer. I ljuset av detta borde det vara självklart att Sverige fortsatt ställer upp för mänskliga rättigheter och förhoppningsvis gör det bättre än vi gjort på senare år. Redan nu splittras familjer i Sverige på grund av orimlig lagstiftning och skyddsbehövande utvisas till krig, förföljelse och ibland tortyr.

Frågan är om Moderaterna inser vilka konsekvenser det får för den politiska utvecklingen i Sverige att de nu går främlingsfientliga och rasistiska krafter till mötes? Från Danmark vet vi svaret. Och spåren förskräcker.

CHRISTINA HÖJ LARSEN (riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet)

Kopiera länk