Vänsterpartiet ökade i EU-valet – men…

Ett stort tack till alla 1053 väljare i kommunen som röstade på Vänsterpartiet i EU-valet!

Vi gläder oss åt en ökning med 204 röster eller 0,5% till 5,4%. Det inspirerar oss till fortsatta insatser både i vardagspolitiken och i valrörelsen inför valen 14 september.

Vi gläder oss också åt att väljarna både i landet och kommunen kraftigt markerat att man, precis som vi, vill ha en aktiv grön klimat- och miljöpolitik och vill stärka de feministiska och anti-rasistiska krafterna. Stort grattis Miljöpartiet och Feministiskt initiativ till ett bra valresultat.

Men – allt är inte positivt. Även om vänstern gått fram i flera länder så har också extremhögern och främlingsfientliga partier stärkts på ett oroväckande sätt. Sverigedemokraternas framgångar, också här i röda Norrland, är en uppmaning till oss och arbetarrörelsen i övrigt, att än tydligare visa hur våra visioner och konkreta politiska förslag kan skapa framtidstro, jobb åt alla och värna välfärden. För alla oavsett var vi är födda, vilken hudfärg, sexuell läggning eller religion vi har.

Via den här länken kan man studera valresultatet i detalj, från valdistrikt (t ex Gideå, V:s bästa distrikt i kommunen) till hela landet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/EU/Valgrafik