Bara hämmande signalpolitik – historien kommer döma dagens regering

Hade jag varit socialdemokrat eller miljöpartist så hade jag just nu skämt ögonen ur mig för vad mitt parti gör mot människor på flykt. Stängda gränser och ID-kontroller mot människor som flyr undan krig och IS terror.

Beslut som dessa kommer säkerligen leda till att fler EU-länder följer efter i Sveriges spår, och vi får således i Sverige se oss gå från att vara en positiv förebild bland EU-länderna vad gäller flyktingmottagande till att vara en negativ förebild.

Besluten regeringen nu föreslår, med tidsbegränsade uppehållstillstånd, begränsad anhöriginvandring och skärpta ID-kontroller är brutal signalpolitik till de människor som är på flykt att Sverige inte är ett välkomnande land. En grand slam för Sverigedemokraterna, om man så vill. I och med dessa beslut har Miljöpartiet bevisat att regeringsmakten är mer värd än alla medlemmar och väljare man har. Åsa Romson och Gustav Fridolin har nu visat att såväl ideologi som människor på flykt inte är något värda så länge man innehar regeringsmakten.

Hade jag i dag varit socialdemokrat eller miljöpartist så hade jag ställt mig upp och skrikit, hotat lämna partiet och om jag haft förtroendeuppdrag så hade jag hotat avgå dem med.

I dag tänker jag på vårt före detta kommunalråd Elvy Söderström som innehaft tunga poster inom Socialdemokraterna, hur ska du använda ditt inflytande inom det socialdemokratiska partiet nu, Elvy Söderström? Jag minns de gånger jag arrangerat antirasistiska manifestationer i Örnsköldsvik och Socialdemokraterna efterfrågat att deras dåvarande kommunalråd Elvy Söderström ska få komma och hålla tal. Om du inte använder ditt inflytande inom Socialdemokraterna nu, Elvy Söderström, så kommer jag skämmas varje gång du står på stora torget i Örnsköldsvik och talar dig varm om mångfald och öppenhet.

En regering som kallar sig feministisk kan inte genomföra beslut som dessa. Ett regeringsparti som säger sig stå upp för internationell solidaritet kan inte genomföra beslut som dessa. Dessa beslut bidrar inte till något positivt i den kris som flyktingar nu genomlider, det är endast en hämmande signalpolitik. Historien ska döma dagens regering för att den stänger dörrar mitt under den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Domen ska ligga hårt på Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att man sviker de som flyr undan IS terror, rasande krig eller förföljelse.

Hannes Berggren
 (Insändare publicerad i Örnsköldsviks Allehanda 2015-11-26)