10 miljarder kronor till landsting och kommuner!

20160404-Pressmeddelande Vänsterpartiet 10 miljarder till välfärden

Vänsterpartiet har tidigare fått igenom bra budgetsatsningar såsom gratis läkemedel för barn och höjt underhållsstöd. I vårens budgetförhandlingar gick vi ut hårdare och krävde något större. En permanent ambitionshöjning för vården, skolan och annan välfärd. Vi krävde tio miljarder och nu är det klart att det blir en permanent välfärdssatsning om tio miljarder extra till landsting och kommuner.

Under de åtta åren med borgerlig regering försvann skatteintäkter om 140 miljarder kronor. Det har tyvärr lämnat flera stora hål i Sveriges välfärd som nu måste täppas till.

Vi är mycket nöjda över att kunna ta Sverige i en riktning mot ett nytt samhällsbygge. De tio vänstermiljarderna skapar nya jobb i hela landet. Det innebär en möjlig ökning på över 25 000 sysselsatta i välfärden. Det betyder fler undersköterskor, fler socialsekreterare, fler lärare, fler sjuksköterskor och fler inom andra viktiga yrkesgrupper i välfärden. Det kommer göra det möjligt att förbättra kvalitén på välfärden och förbättra arbetsmiljön för de som jobbar i välfärden. Pengarna kommer öka välfärdens möjligheter att klara de påfrestningar som en snabbt ökande befolkning innebär. Tillsammans bygger vi nu samhället starkare för framtiden.

– Satsningen ger landstinget möjlighet att öka kvalitén inom hälso- och sjukvården samtidigt som utrymmet att göra nödvändiga satsningar på personalen ökar.
Lars Gunnar Hultin, Gruppledare Vänsterpartiet Landstinget Västernorrland

– Barnen är det viktigaste vi har. Med ökade resurser kan vi satsa på att höja kvalitéten på våra skolor genom att bland annat anställa mer personal.
Göran Wåhlstedth, Gruppledare och vice ordförande Bildningsnämnden Örnsköldsviks kommun.
Vänsterpartiet Västernorrland