Nyheter

Jonas Sjöstedts heldag i Örnsköldsvik

[su_spacer]

Skogen och Rojava utgångspunkter [su_spacer size=”10″]
– klimatet, jämlikhet och internationell solidaritet i fokus.

Jonas Sjöstedt, Birger Lahti och Maria Carlsson från Vänsterpartiets riksdagsgrupp besökte den 10 oktober Örnsköldsvik. Tillsammans med företrädare för partiföreningen besökte de företag och demonstrerade tillsammans med kurderna mot Erdogans invasion i Rojava. På kvällen talade Jonas på ett öppet möte på en knökfullt Café UH.

Första besöket var hos Jonas Strandberg med företaget Skogsjonas AB i Kärrsjö, som har ett entreprenörsföretag inom inom skogsröjning. Och samtidigt som många företagare i glesbygden har flera andra verksamheter. I fokus var möjligheterna för ett seriöst företag som vill att de anställda ska ha kollektivavtal och justa arbetsvillkor med tanke på frågor som skogsbolagens vinstmaximering, EU- och skatteregler, den pressade prissättningen, tillgången på arbetskraft inom och utom Sverige och arbetsmiljön.

Jonas Sjöstedt samtalar vid köksbordet i Kärrsjö med Susanna Salmijärvi och Jonas Strandberg från Skogsjonas AB.
Birger Lahti, Jonas Sjöstedt och Jonas Strandberg i Skogsjonas verkstad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[su_spacer]Det andra företagsbesöket gjordes hos RISE Processum i Domsjö. Vi fick en mycket bra genomgång av verksamheterna vid Domsjö bioraffinaderi i allmänhet och då främst vid Processum, Holmen Skog och Sekab av företrädare för företagen. I Domsjö finns ett spännande världsledande centrum för utveckling av produkter baserade på träråvara. Därefter visade Processum sin verksamhet i laboratorier och pilotanläggningar där framtidens processer och produkter utvecklas och testas.

Jonas Joelsson från Processum informerar, Jonas Sjöstedt och Kerstin Lindgren-Fors lyssnar.
Gunnar Westin från Processum förklarar för Kerstin Lindgren-Fors, Ulrica Ödebygd, Jonas Sjöstedt, Göran Wåhlstedth och Birger Lahti vad som händer..
…i dessa processkärl i en pilotanläggning på Processum.

 

 

 

 

 

 

 

 

[su_spacer]Under pågående företagsbesök fick vi information om att kurderna i Örnsköldsvik kallat till en manifestation på Torget mot Turkiets övergrepp mot Rojava. Efter en snabb justering av programmet kunde vi ansluta till den.

Jonas Sjöstedt höll ett starkt apelltal som liksom övriga tal fick stort gensvar av deltagarna.

[su_spacer]Dagens höjdpunkt var den sista programpunkten, det öppna mötet på Café UH. En mycket stor publik i ett fullsatt UH fick bjöd först Emma Nyberg och Axel Melbin från kommunens viktiga Kulturskola på fantastisk pianomusik. Ett stort tack till Emma, Axel och Kulturskolan!

Kerstin Lindgren-Fors välkomnade och assisterade Axel Melbin med noterna.
Jonas Sjöstedt höll ett starkt tal…
..inför ett fullsatt Café UH.

 

 

 

 

 

 

 

[su_spacer]I sitt tal inledde Jonas Sjöstedt med att vi som socialister bryr oss om hur det ser ut i världen. Därför måste vi nu försvara kurderna i Rojava i norra Syrien. Det är ett unikt självstyrande projekt där kurder och araber, kristna och muslimer lever sida vid sida. Där är kvinnorna jämlika, blir borgmästare, de bär gevär och de var med och besegrade IS. Rojava är ett område där demokratin är på väg att byggas upp underifrån, ett område där kurder inte förtrycks. Därför är det också ett hot mot Erdogan, som vill ha en högernationalistisk, ickedemokratisk utveckling. Omvärlden måste gripa in med sanktioner, stopp för vapenexport och flygförbudszon!

Därefter tog Jonas avstamp i kulturskolan, som vi kan vara stolta över. Och som vi måste slå vakt om. En bra, avgiftsfri kulturskola som motverkar klasskillnaderna och ger alla möjlighet att utvecklas är ett exempel på den politik för ökad jämlikhet som Vänsterpartiet vill driva. Den hotas nu av den högerpolitik som S-regeringen genomför och där skattesänkningar för de rikaste är viktigare än att vi har tillräckligt många lärare i skolan, socialarbetare som hjälper ungdomar på glid och vårdplatser utifrån behoven.

Trots att Vänsterpartiet gick framåt i valet så tappade vi inflytande i både riksdagen och här i kommunen. Nu kan vi inte stoppa högerpolitiken i riksdagen. Men de växande rörelserna över hela landet av människor som kämpar för sina sjukhus med BB, lärare som kräver att få kunna göra ett bra jobb, undersköterskeuppror, förskoleuppror och protester mot utförsäljningar av bostäder kan pressa politikerna. Vänsterpartiet kommer att vara mitt i dessa rörelser.

Avslutningsvis pekade Jonas på den växande klimatrörelsen som kan påverka politiker och påverka beslut. Vi är många som ser det hoppfulla i att ungdomar går ut på gatorna och kräver att samhället förändras.

Vi måste klämma åt de största utsläpparna. Det handlar om hundra företag som står för 70 procent av utsläppen. Det är de som släpper ut mest som måste ändra på sig. Om de inte ändrar på sig inom tio år är vi rökta. Det handlar om politik. Det handlar om jämlikhet och det handlar om rättvisa. Vi kan inte acceptera att några får frikort. Flygskatt ska vi ha och de som flyger mycket ska betala mest. Pengarna som vi får in på flygskatten ska vi lägga på avgiftsfri kollektivtrafik för om man är låginkomsttagare ska det vara billigt att ta tåget.
Vi måste vara tuffa och ta tuffa beslut. Vi måste kräva att vi tar bort pensionspengarna från oljebolag och i stället satsar på biobränsle i Örnsköldsvik.

Politiken idag går ut på att ge till dem som tjänar mest, så vad ska de som tjänar mest göra med alla pengar, en weekendresa till Milano, en fjärde bil på garageuppfarten?
Tänk om vi använder pengarna till kollektivtrafiken och gör det billigt att ta tåget. Det är bra miljöpolitik att satsa på sex timmars arbetsdag för att det är bra för vår planet. Det är vänsterns uppgift att vända den här högervinden.

Efter en frågestund avslutade Vänsterpartiet Örnsköldsviks ordförande Kerstin Lindgren-Fors mötet. Vår tackpresent till Jonas Sjöstedt för en fantastisk dag i Örnsköldsvik var den insamling som gjordes i lokalen med swish-donationer till Rojavakommittéerna.

Kopiera länk