Dags för en bra deal

”Tjäna tusenlappar på att byta bank”. Det är ett budskap jag ser på löpsedlar och i reklamannonser lite då och då. Jag förstår att budskapet lockar, för många bostadsrätts- och villaägare är bolåneräntan en hög kostnad att betala varje månad. Dessutom är det lätt att känna sig lurad, fundera på om den där andra banken inte hade en bättre deal ändå, i och med att du som kund aldrig får se vilka marginaler banken har på ditt bolån.

Detta är något vi i Vänsterpartiet vill ändra på. Framöver vill vi att bankerna ska tvingas redovisa vilken ränta de lånar till, så att det blir tydligt för kunden vilket påslag banken gör. Det skulle göra det lättare för kunden att avgöra vilken bank som ger dig bäst villkor. Dessutom har vi goda skäl att tro att det skulle minska hushållens räntekostnad drastiskt per månad.

I Finland har man infört detta system och där är bolåneräntorna väldigt mycket lägre än i Sverige. Sedan 2013 har de finska bankernas bolånemarginal minskat med 42 procent. Detta till skillnad från de svenska storbankerna, som har rekordhöga bolånemarginaler och förra året hade en sammanlagd vinst på 106 miljarder kronor. Det är vinstpengar som hade kunnat stanna kvar hos den enskilda låntagaren.

Därför föreslår vi att en finsk modell införs i Sverige. För den med ett lån på 2 miljoner kronor skulle det innebära att räntekostnaderna sänks med cirka 1 200 kronor per månad om vi når en finsk räntemarginal. Bankernas rovdrift på vanligt folk måste få ett slut. Det kallar jag en bra deal – på riktigt.

Jonas Sjöstedt